Goda exempel

Här vill vi lyfta fram några goda exempel och trevliga historier. Det är ju alltid roligare om man får se ett ansikte på någon och höra den personens egna ord, även om det nu blir i textform.

Pia Hamamrgren

Pia arbetar som projekt- och utbildningsledare. Hon är också kanslisamordnare.

Jag är från Göteborg och mellan 2006-2007 sökte jag ungefär 200 arbeten utan att bli kallad till en enda intervju. Det kändes ju så där kul och motivationen gick i botten och jag funderade på att ansöka om förtidspension för all framtid. Sen stötte jag på en möjlighet i Växjö där jag fick möjlighet att utveckla idéer och själv arbeta med dem. Det här var början på en anställning som jag har ännu idag. Det perfekta är att jobbet är anpassat till mig där jag kan arbeta mer ibland och mindre ibland. Jag kan också välja att arbeta från olika platser. När jag är på plats får jag också praktisk hjälp med att putta på min rullstol och hämta och bära omkring olika saker.

Anna-Maria Eriksson

Anna-Maria sitter hemma vid sin dator och jobbar med katten Maja i knät Anna-Maria sitter hemma vid sin dator och jobbar med katten Maja i knät

Under hela mitt liv så har jag fått höra att jag är orkeslös, energilös, att jag inte presterar och att jag är ointresserad och icke arbetsförlig. Jag har också fått höra att jag inte kan kompromissa eller kommunicera med andra. Vad de andra inte vet är att jag behöver otroligt lite medel för att faktiskt fungera på arbetsmarknaden, och många har inte lust att vara så flexibla. När jag kom till Funkibator så ändrades allt. Här har jag fått total flexibilitet och förståelse från kollegor, vilket leder till att jag presterar optimalt utan att arbetsgivaren förlorar något på det. Sen jag började här, först som praktikant har jag visat framfötterna rejält och det ledde sedan till en anställning som projektassistent. På Funkibator tänker jag hålla mig fast, för det är på såna här arbetsplatser man verkligen kan förändra och förbättra för personer med funktionsnedsättningar och få samhället att bli mer trekantigt istället för fyrkantigt.

Fredrik Holmqvist

Fredrik är butiksansvarig och inriktad på inköp, lager och fakturering.

Efter att ha gått Riksgymnasiet i Kristianstad så flyttade jag tillbaka till Växjö. Där hände det inte direkt något utan jag blev sittande hemma mycket själv. Tillslut rörde det lite på sig och jag fick praktik på Landstingets färdtjänst. Där fick jag aldrig göra något mer än att bara sitta och titta på. Det var inte säskilt kul men jag gjorde i alla fall något. Efter att det slutade så hade jag inget för mig igen och då kom jag i kontakt med en butiksverksamhet som hade börjat sälja hjälpmedel. Idag är jag butikschef där jag ansvarar för all kontakt med leverantörer, lagerhlållning, inköp samt så servar jag då och då kunder som kommer för att fråga om olika produkter.

Katarina Lindwall

Katarina är butiksansvarig inriktad på kundtjänst. Hon arbetar också med bland annat ekonomihantering på ett kansli.

Jag hade tidigare ett arbete i butik där jag arbetade 75%. Det här blev mer och mer belastande och jag kände inte att det skulle gå. Som pricken över i:et så drabbades jag där av något som kallas skov. Det kastade mig till en avgrund som jag inte önskar någon. Efter månader av att komma tillbaka behövde jag ett anpassat arbete. En vän till mig hade tidigare rekomenderat mig till en möjlig arbetsgivare och när jag minst anade det så blev jag uppringd där de ville träffa mig. Jag hamnade på en anställningsintervju där de var väldigt förstående. Idag arbetar jag 50% på ett föreningskansli och där trivs jag som fisken i vattnet :)

Jack Engdahl

Jack är teknisk expert vad det gäller hjälpmedel inom syn. Han dirigerar besök och telefonsamtal.

Efter att ha varit inskriven på Arbetsförmedlingen ett tag så fick jag beslut om stödet SIUS-konsulent. Det innebär att man får en person som hjälper till lite extra. John, som han hette i mitt fall, drog med mig till en arbetsgivare där han trodde det kunde finnas olika möjligheter. De nappade efter att hört att jag tidigare arbetat med att kontakta kunder per telefon. Det här var precis vad de för tillfället behövde. Jag fick arbetsträna några månader och efter det så blev det till en riktig anställning. Utöver att nu sköta allt med telefon så sitter jag också som entrévärd i en reception. Det innebär att jag tar emot besök, hälsar dem välkomna och visar dem vidare. Det här är lite extra kul med tanke på att jag är barndomsblind. Störst utmaning är det nog för de som kommer på besök då de inte alltid riktigt vet hur de ska förhålla sig till mig som inte alls ser. Men det brukar lossna snabbt då jag börjar prata med dem. 

Karl Högnesen

Karl utbildar sig just nu till socionom. Han utvecklar också en idé som handlar om ett bredare stöd för personer med funktionsnedsättning som studerar på högskola/universitet.

Efter att ha kommit in på socionomprogrammet vid Linneuniversitet i Växjö så har det mesta varit bra i mitt liv. Jag hade äntligen hittat en utbildning som passade mig och som var mycket intressant. Min ork är begränsad till följd av min funktionsnedsättning, vilket har gjort studierna tuffa. Trots mina begränsningar så har det ändå gått bra, ända fram tills det att vi skulle ha vår praktik på utbildningen. Det visade sig då att jag inte har ork nog att klara av en 8 timmars arbetsdag vilket snabbt gjorde dagarna till en plåga. Detta i kombination med ryggsmärtor till följd av för hög arbetsbelastning och att jag ständigt fick sitta själv då jag inte kunde följa med mina handledare på akutärenden gjorde att jag började tvivla på mig själv. Kan jag ens arbeta som socionom, finns det ens något jag kan göra? Allting förändrades när jag tilläts byta praktikplats till Funkibator, för då anpassades min praktik efter mina förutsättningar. Då återfick jag min förlorade självkänsla och insåg att jag vist kan klara av att utföra ett arbete under rätt förutsättningar.

Louise Larsson

Louise utvecklar en kiosk- och caféverksamhet.

Jag flyttade tillbaka till Växjö efter jag hade gått på språklig linje på riksgymnasiet i Kristianstad. Började sedan att plugga språk på universitetet. Efter det började jag på praktik på SIP. Nu jobbar jag på Funkibator där jag nu ansvarar för en kiosk där jag säljer godis och läsk mm. jag kommer så småningom att utöka denna kiosk. Jag trivs bra på jobbet där jag jobbar 50%. Jag arbetar med fikatjänster när kunder i organisatonen beställer inför möte, gör beställningar på nya varuinköp, jobbar med lagerhållning, fakturerar mm. Jag ska så småningom utöka kiosken så den också kan bli ett café med utökat sortiment då jag ska ta emot beställningar från externa kunder.